אופטימיות לרגע מאת: שלמה גרדמן |
אופטימיות לרגעמאת: שלמה גרדמן בשנה הבאה (2015 ) ימלאו 50 שנה לחוק מור שהומצא ע"י גורדון מור, אחד ממייסדי אינטל בשנת 1965. למעשה אין מדובר בחוק של ממש וגם לא בהמצאה רשומה אלא בהכרזה שהפכה לנבואה וכשמור עצמו הכריז אותה הוא לא שיער בנפשו עד כמה היא תהיה משמעותית וכמה זמן תחזיק מעמד.
כיום נראה כי הגענו לקיצו של "חוק מור" וכי התעשיה חייבת למצא טכנולוגיות חלופיות לאלו ששימשו אותה ב-50 השנים האחרונות. נקודת מפנה זו בתעשיה מתחברת כעת לעוד צומת קריטית הקשורה בזכות קיומן של חברות שבבים חדשות ועצמאיות בעולם בכלל ובישראל בפרט. בשנים האחרונות אנחנו רואים נטישה של משקיעי ההון סיכון את מגזר השבבים מתוך טענה כי העליה בהוצאות פיתוח שבב אינה מצדיקה את ההשקעה ומקטינה משמעותית את סיכויי ההצלחה במגזר זה לעומת מגזרים אחרים. הנסיונות להוכיח לאותם משקיעים כי יש עדיין הצדקה כלכלית טובה מאד להשקיע במגזר השבבים נופלות פעמים רבות על אוזניים ערלות ועם הירידה הדרמטית בהשקעות באה גם ירידה דרסטית בכמות החברות החדשות בתעשיה. אז האם תעשיית השבבים הישראלית בסכנה? לשמחתי בעת האחרונה קרו אצלינו כמה דברים שנתנו לי סיבות לאופטימיות. והרי לכם הסיבות המעודדות. כשאר חברת אפל החליטה לפתח בעצמה את דור השבבים הבא הדרוש למוצריה היא בחרה לעשות זאת בישראל. אפל נכנסה לישראל רק בסוף 2011 וכיום יש לה בישראל כבר ארבעה מרכזי תכנון עם למעלה מ-700 מהנדסים והיד עוד נטויה. מתחרתה הגדולה של אפל בתחום הסלולר היא סמסונג. החברה הקוריאנית מחזיקה כבר שנים לא מעטות שני מרכזי פיתוח בישראל אך דווקא בשנה האחרונה הקימה ברמת גן, את המרכז לחדשנות פתוחה (open innovation) הראשון בעולם שלה. זוהי למעשה חממה המאתרת חברות הזנק מבטיחות ומשקיעה בהם כספים מקרן ההשקעות Samsung Catalyst Fund שהיקפה 100 מליון דולר . אמנם לא כל ההשקעות מיועדות למגזר השבבים אך העובדה כי המרכז מנוהל ע"י אשת התעשיה רותי אדר, מבטיח התייחסות נאותה לחברות מהתעשיה. כמעט במקביל פתחה סמסונג ביולי האחרון סניף מקומי לקרן ההשקעות התאגידית של סמסונג. מנהל הסניף המקומי מחפש באופן מוצהר להשקיע בחברות שבבים ישראליות.
רוצים עוד סימנים. ביולי החולף פתחה אחת מחברות יצור השבבים הגדולות בעולם (Foundry) סניף מכירות בישראל .זהו הסניף הראשון של החברה מחוץ למטה החברה בארופה ומעיד על החשיבות שמייחסת החברה לשוק הישראלי. ובימים אלה התבשרנו גם על יוזמה ישראלית שמטרתה לחולל כאן עוד פיתוחים ועוד חברות שבבים ישראליות. על רקע ההתמעטות במספר חברות השבבים, החליט המדען הראשי במשרד הכלכלה להשקיע 70 מיליון שקל! במשך 3 שנים במאגד שיעסוק במחקר בתחום השבבים ע"י חוקרים מהאקדמיה וגופים בתעשייה.
המאגד, שהינו חלק ממינהלת מגנ"ט החל לפעול לאחרונה והוא משלב מוסדות מחקר וחברות ישראליות בהן מלאנוקס, איזיצ'יפ ,CEVA, סרגון, אלטייר וסטיקספיי. אחת מפעיליות המאגד תיעשה במסגרת מעבדה חדשה שהוקמה באונב' בר אילן בניהולם של הפרופסורים אלכס פיש ושמואל וינר ואשר תתמקד בשיפור תכנון ובדיקות מערכות על שבב. אלו הם כמה סימנים מעודדים ונקווה שיהיו עוד אחרים שיסייעו ליצור את דור השבבים הבא כאן בישראל.
|
{loadposition content-related} |