היכן נפתח משרד פיתוח ושיווק כאשר פנינו לסין ושווקי אסיה?
מכירה בשווקי המזרח מצריכה שיווק ותמיכה בשפה המקומית. במיוחד תמיכה במנדרין, יפנית וקוריאנית. באופן אידיאלי היינו רוצים שיהיה לנו משרד ועובדים בכל האזורים דוברים את כל השפות. אולם בהתחשב בהשקעה והסיכון נתחיל קודם בבחינה של שוק היעד המרכזי.
היכן נפתח משרד פיתוח ושיווק כאשר פנינו לסין ושווקי אסיה?
מכירה בשווקי המזרח מצריכה שיווק ותמיכה בשפה המקומית. במיוחד תמיכה במנדרין, יפנית וקוריאנית. באופן אידיאלי היינו רוצים שיהיה לנו משרד ועובדים בכל האזורים דוברים את כל השפות. אולם בהתחשב בהשקעה והסיכון נתחיל קודם בבחינה של שוק היעד המרכזי.
עובדה ביפן, סין, קוריאה הדרומית וטייוואן מצריכה תמיכה בשפה המקומית. לקוחות אסיאתים מחייבים יותר מפגשים פנים מול פנים מלקוח מערבי ויש לאסוף מהם מידע טכנולוגי רב לשם מתן הצעת מחיר וחשוב מכך לבניית מערכת יחסים בינאישית.
בבחינה של מיקום משרדינו הראשון באסיה – הונג קונג יהווה מיקום מועדף. מדינת הונג קונג אשר מתאפיינת בדוברי מנדרין וקנטונזית (הניב הסיני המקומי) מתאפיינת גם באוכלוסיה דוברת אנגלית, שהיא רגילה לתרבות מערבית ויציבה יותר מסין וטייוואן.
מאחר והכשרת עובדים הוא תהליך ארוך אשר נקטוף את פירותיו רק מאוחר עלינו לתת את הדעת ליציבות העובדים במקום העבודה. אזרחי הונג קונג מתמידים יותר במקום עבודתם בהשוואה לסין וטייוואן וכמו כן, קרובים אל התרבות המערבית תוך שהם רגילים ומבינים כי הלקוחות נמצאים מחוץ להונג קונג דבר המחייב נסיעות מחוץ לאי.
הונג קונג הוא איזור סחר חופשי ובנוסף מס החברות נמוך יותר בהשוואה למדינות המערב וישראל. הונג קונג מקושרת היטב לכלל מדינות אסיה ובמיקום גיאוגרפי המאפשר את הטיסה הקצרה ביותר גם ליד הרחוק ביותר באסיה פסיפיק. הונג קונג מאפשרת כניסה רגלית לסין, קירבה לשנזן (איזור פיתוח וייצור למוצרי טכנולוגיה) ואזורי הייצור מסביב. ניתן לקבל ויזה עסקית לחמישה ימים במעבר הגבול עם שנזן.
מדינת הונג קונג מאפשר ויזה עבודה ואזרחות בקלות יחסית ובתוך זמן קצר. פתיחת חברה בהונג קונג הוא המהיר ביותר והתהליך הוא זול ופשוט. הונג קונג מקושרת בפס אינטרנט מהיר מאוד כמו במערב דבר המאפשר קישוריות עם משרדי החברה במערב ב-VPN מהיר, לא כך הדבר בסין עצמה. בניגוד לסין עצמה, כל האפליקציות והאתרים עובדים בהונג קונג ואין סינון אתרים.
בהונג יש חוסר במהנדסים מקומיים. אומנם קימות שתי אוניברסיטאות מקומיות טובות אשר מאפשרות גיוס מהנדסים צעירים אולם רוב המהנדסים שמסיימים את לימודיהם בהונג קונג מוצאים עצמם עובדים בסין עצמה. המהנדסים המקומיים מעדיפים להישאר ולעבוד בהונג קונג. עדיין לא פגשתי תושב הונג קונג אחד שמעדיף לחיות בעיר אחרת למרות הצפיפות. לפיכך, מקום עבודה באי הוא נחשק במיוחד בהי-טק.
מדינת הונג קונג רואה בחברות עתירות ידע את העתיד של המדינה. מדינת הונג קונג במסגרת פרק תעשיית ההי-טק בסשין ומקומות נוספים בהונג קונג מאפשרת פתיחת משרד טכנולוגי בעלות נמוכה תוך שימוש בתשתית קיימת בפרק המדע כמו מעבדות וציוד סמיקונדוקטור יקר. למדינת הונג קיים גוף פיתוח בתחום החומרה, התוכנה והסמיקונדקטורס בוא ניתן להיעזר באופן זמני או לתווך רחוק. חברות היי-טק גדולות ביססו את המשרד שלהם באופן הזה בפרק המדע בסשין.
לחברות קטנות אשר נאלצות לנהל משרד אחד באסיה נייעץ לגייס דוברי יפנית וקוריאנית, אפילו לבצעה רילוקיישן למועמדים מתאמים ממדינות המקור אל הונג קונג.
באופן כזה נקיים משרד באזור סחר חופשי, נהנה מתחבורה ומיקום גיאוגרפיים טובים, מיסוי נמוך ויציבות במערך כוח האדם תוך קירבה לסין ותמיכה בשפה המקומית. ומעל לכול נוחות ברילוקיישן של עובדים ישראליים. בהונג קונג קהילה ישראלית וקיימת קונסוליה ישראלית אשר מאוישת גם על ידי נספח כלכלי.