מדגם שנערך בקרב שבע חברות טכנולוגיה מצביע על עלייה חדה בעלויות השכר במונחי דולר. בפורום מזהירים כי חברות עלולות להפנות משרות חדשות לארה"ב ולמזרח אירופה
עלות העסקת מפתח בישראל גבוהה כיום בכ־8.2% מעלות העסקתו של מפתח מקביל בארצות הברית – כך עולה ממדגם שערך פורום חברות הצמיחה בקרב שבע חברות טכנולוגיה המעסיקות יחד יותר מ־10,000 עובדים בישראל ובעולם.
לפי הנתונים שמסר הפורום, עלות ההעסקה בישראל במונחי דולר עלתה בשנה האחרונה בכ־17%–22%. הסיבה המרכזית לכך היא התחזקות השקל מול הדולר, המייקרת את עלות העובדים בישראל עבור חברות שמרבית הכנסותיהן נקובות בדולרים.
הפורום מעריך כי שער האיזון שבו עלות עובד בישראל משתווה לזו של עובד מקביל בארצות הברית עומד על כ־3.21 שקלים לדולר. גם ברמה זו, לפי הפורום, ישראל אינה נהנית מיתרון בעלויות אלא מגיעה לשוויון בלבד.
בהשוואה לכמה ממדינות מזרח אירופה, טוען הפורום כי העסקת עובד טכנולוגיה בישראל יקרה פי 2.4. הפער אינו חדש, אך לטענתו הוא נעשה משמעותי יותר בעקבות השיפור ברמת כוח האדם במדינות אלה, הרחבת העבודה מרחוק והשימוש בכלי בינה מלאכותית בפיתוח תוכנה.
בסקר נפרד שערכה קרן Viola Growth בשיתוף הפורום בקרב 62 חברות צמיחה, 58% מהחברות דיווחו כי האטו או הקפיאו גיוסים בישראל נכון ליוני 2026. כ־55% ציינו את שער הדולר ואת השפעת הבינה המלאכותית בין הגורמים להחלטה, ו־15% מסרו כי כבר פתחו בחו"ל משרות שתוכננו במקור לישראל.
מיכל שריג־כדורי, מנכ"לית פורום חברות הצמיחה, אמרה כי הסיכון אינו בהכרח עזיבה מיידית של חברות או עובדים, אלא שינוי הדרגתי במיקום המשרות החדשות. לדבריה, כאשר חברות מקבלות שוב ושוב החלטה לגייס את העובד הבא מחוץ לישראל, ההשפעה המצטברת על המשק עלולה להיות גדולה.
עם זאת, יש להתייחס לנתונים בזהירות. המדגם המרכזי כולל שבע חברות בלבד, וזהות החברות, סוגי המשרות ושיטת חישוב העלות המלאה לא פורטו בהודעה. לפיכך, אין לראות בו מדגם מייצג של כלל תעשיית ההייטק או של חברות השבבים בישראל.
עבור תעשיית השבבים, שבה מרכזי הפיתוח בישראל מתחרים על תקציבים מול אתרים בארצות הברית, אירופה ואסיה, עלייה בעלות ההעסקה עלולה להשפיע על החלטות לגבי פתיחת צוותים, הרחבת מרכזים והעברת פרויקטים חדשים.





















