היין האדום טוב לבריאות
ישראל פרקר
האם לגימת כוס יין מדי ערב בהתרווחות על הכורסא הנוחה הוא רעיון טוב להתפרק בעזרתו אחרי יום עבודה מייגע? האם יש לעודד את השתייה ולהפוך את הלגימה היומית להרגל? האם באמת יין עושה לנו טוב? .
היין האדום טוב לבריאות
ישראל פרקר
האם לגימת כוס יין מדי ערב בהתרווחות על הכורסא הנוחה הוא רעיון טוב להתפרק בעזרתו אחרי יום עבודה מייגע? האם יש לעודד את השתייה ולהפוך את הלגימה היומית להרגל? האם באמת יין עושה לנו טוב?
ממחקרים רבים שנעשו בנושא מסתבר שהתשובה המידית היא חיובית. המועיל יותר לבריאות הגוף הוא היין אדום, אבל כשצורכים ממנו רק במידה המומלצת, כמובן. ההגזמה בכל תחום לא מסייעת לעולם.
אם אתם חובבי יין, הנהנים לשתות במתינות, אתם נמצאים כנראה, גם בדרך הנכונה ליהנות מבריאות טובה יותר, ככל האפשר, כמובן, מפני שלכל אחד ההשפעה של היין שונה בגלל מבנה הגוף והתורשה הבריאותית.
היין מורכב בבסיסו ממיץ ענבים. הוא ידוע כבר מקדמת ההיסטוריה כמסייע לבריאות והרופאים כבר אז, בתקופה הקדומה, השתמשו בו כתרופה. עקבות מקוריים של היין ניתן למצוא כבר מהשנים 7,000 עד 5,000 לפנה"ס.
איך המשקה העתיק הזה יכול להועיל לבריאות?
מחלות לב: אחד היתרונות הנחקרים ביותר של יין אדום הוא השפעתו המגנה על הלב. מחקרים רבים מוכיחים שהיין האדום המכיל Resveratrol (הנמצא בקליפות וזרעי הענבים) משנה את רמת השומנים בדם על ידי העלאת כולסטרול HDL (ה"טוב") ומונע קרישת הדם. קרישי דם עלולים לגרום לסתימת עורקים ולהתקפי לב כתוצאה מכך. למעשה אומרים המצדדים, ששתיית מנת יין אדום אחת לנשים, או שתיים, לגברים ביום, מפחיתה את הסיכון למחלות לב ב 30 עד 40 אחוז.
גידולים סרטניים: Reservatrol גם מסייע בהמתת תאי סרטן בגוף על ידי פעולתו כנוגד חמצון. כמו כן ממוזערות המוטציות של דנ"א הגורמות לסרטן וכן מוגבלת צמיחת תאי סרטן חדשים, על ידי חסימת היווצרות כלי דם חדשים שגורמים להתפתחות הגידולים. החומר שביין יכול לעזור במיוחד במספר סוגי סרטן, כמו בסרטן השחלות אצל נשים וסרטן הערמונית בגברים. למרות זאת, מחקרים הראו כי אלכוהול יכול להגביר את רמות האסטרוגן ולזרז התפתחות גידולים בקרב נשים שחלו (או בסיכון גבוה) בסרטן השד.
אנטי אייג'ינג: ידוע שנשים צרפתיות הן יפות גם בגיל מבוגר (אולי מפני שהן לוגמות הרבה יין) וביין אדום יש חומרים נוגדי חמצון המגינים על גוף האדם מפני נזק של רדיקלים חופשיים ובכך מאיטים את תהליך ההזדקנות. יין אדום מכיל ריכוז גבוה יותר של חומרים נוגדי חמצון הנקראים פוליפנולים (כולל resveratrol) לעומת מיץ ענבים המתוק שהוא ללא אלכוהול. ממחקר בנושא מתברר כי שתיית יין אדום מציעה רבים מהיתרונות שמציעה דיאטה מופחתת קלוריות כדי לשפר את הבריאות ולהאריך את החיים. חוקרים גילו כי מינונים נמוכים של resveratrol מאיטים את תהליך ההזדקנות בעכברים בגיל מבוגר והיה גם שיפור רב בבריאות הלב הכללית שלהם. אין להכחיש כמובן שביין יש קלוריות לא מעטות וגם זו סיבה למתן את הלגימה ולעשותה תחת בקרה.
מערכת העיכול: מזון מטוגן, מעובד ומזון מהיר מכילים חומרים מזיקים כמו hydroperoxides ו malonaldehydes (מד"א). תרכובות אלו יכולות לגרום לבעיות במערכת העיכול ולהגדיל את הרעילות המסוכנת בגוף. מחקרים מראים ששתיית יין אדום, יחד עם מאכלים כאלה, עוזרת לנטרל את תרכובות המזון הבלתי בריאותיות ובכך מסתייע תהליך העיכול שהופך לנכון וללא מזיק. יכולת זו כדי לנטרל רעלים נובעת מנוכחות פוליפנולים ומוגברת מאוד ביין אדום.
מצבי מתח: יין אדום הוא כדור הרגעה עדינה ויכול לעזור לאנשים עם הפרעות עצבים, או לאלה הסובלים מחרדה ומתח. היין גם יכול לסייע בשינה טובה יותר, אבל רק כאשר הוא נלגם בכמויות הרצויות ולא בכמויות עודפות, המזיקות לגוף.
מחלת אלצהיימר : בדיקה שנערכו על עכברים הראו כי יין אדום עזר להפחית את בעיות הזיכרון והידרדרות כתוצאה מהתפתחות מחלת האלצהיימר. חוקרים גילו כי ל-Resveratrol ביין אדום יש גם השפעה מפחיתה על הדמנציה כתוצאה מאפקט Neuro. אך בדיקות מקיפות על אדם לא בוצעו עד היום.
בריאות השיניים: במחקר שנערך באיטליה על השפעת אלכוהול ויין אדום, לא נמצא כי יין אדום בעל תכונות אנטי בקטריאליות, מונע מחיידקים לתקוף את זגוגית השן. אבל מחקר חדש מראה כי לפוליפנולים, חומרים טבעיים הנמצאים בזרעי ענבים וביין אדום, יש תכונות אנטי דלקתיות המסייעות להקטין את דלקת החניכיים הנגרמת על ידי בקטריות הגורמת לזיהומים.
יעילות יין אדום לעומת יין לבן
פוליפנולים (כולל resveratrol) הם תרכובות כימיות המרוכזות מאוד בקליפת הענבים. בתהליך עשיית היין, ככל שהחומרים שבקליפה ממוצים יותר לתוך תמיסת מיץ הענבים, כך גדל ריכוז של resveratrol ביין. במקרה של ייצור יין לבן, הקליפות מוצאות בעת התהליך לפני התסיסה. כתוצאה מכך ביינות לבנים יש ריכוז נמוך של resveratrol לעומת הריכוז הגבוה ביינות אדומים. לכן, יעילותו של היין האדום טובה ומועילה יותר לבריאותו של הגוף שלנו.
כמה מומלץ לשתות?
יין אדום חובה ללגום בכמות מוגבלת ביום. 1-2 מנות לגברים ומנה אחת ביום לנשים, כדי לקבל את היתרונות שנמנו במאמר זה. מנת משקה היא כ 120 מ"ל (4 גר ') של יין עם אלכוהול בריכוז 12%. המגזימים בשתייה מעלים את הסיכון להגדלת כמויות השומן בדם, גרימת נזק לתאי עצב, ללבלב ולכבד.
אסור גם לשכוח את המשפט הכל כל חשוב: כששותים לא נוהגים.
אז רוצו לחנות המתמחית ביין, הקרובה אליכם (הריצה, אף היא כפעילות ספורטיבית, מועילה לבריאות הגוף) כדי לרכוש בקבוק יין טוב וליהנות כראוי עם המשפחה והחברים בארוחת הערב. לפני שמגיעים לחנות מומלץ להיות מודעים לאיזה אירוע מיועד היין ומהו התקציב שאתם מוכנים להשקיע בקנית בקבוק היין לאותו אירוע. המבחר הוא עצום, החל מעשרות ₪ ועד למאות ₪. גדול גם מבחר סוגי היין מקלים מאוד ועד יינות כבדים בעלי גוף מלא.
ללא הכנה מוקדמת לנושא ניראה לי שהמתח הגופני בחנות למראה מאות סוגי היינות האדומים שעל המדפים לא יוכל לסייע כראוי לבריאותכם.
לחיים !!
ישראל פרקר www.wines-israel.co.il
{loadposition content-related} |